Sinds 2016 kan u een belastingvermindering genieten als u investeert in een startende onderneming. En sinds 2018 bestaat er een vrijwel identieke belastingvermindering voor zogenaamde groeibedrijven. Een versoepeling die in 2018 werd ingevoerd, werd recent weer een beetje teruggedraaid.
De belastingvermindering voor starters en groeibedrijven
Als u nieuwe aandelen verwerft van een startende onderneming (rechtstreeks, via crowdfunding of via een financieringsvehikel), dan kan u daar een belastingvermindering voor krijgen. Die vermindering bedraagt 30% op het geïnvesteerde bedrag (of 100.000 euro als u meer investeerde).
Een gelijkaardige belastingvermindering krijgt u voor een investering in een groeibedrijf. We spreken van een groeibedrijf als de laatste 2 aanslagjaren de jaaromzet van de onderneming met gemiddeld ten minste 10% per aanslagjaar gestegen is of als de laatste 2 aanslagjaren de tewerkstelling er met gemiddeld ten minste 10% per aanslagjaar gestegen is. Net zoals voor starters bedraagt de belastingvermindering 25% van het geïnvesteerde bedrag (of 100.000 euro als u meer investeerde).
Er gelden nog enkele andere voorwaarden maar hier willen we even stil staan bij een belangrijke uitsluiting, nl. die voor bedrijfsleiders, bestuurders en zaakvoerders.
Bedrijfsleiders worden uitgesloten, maar niet helemaal
Aanvankelijk waren de bedrijfsleiders van de betrokken onderneming uitgesloten. Bij de invoering van de belastingvermindering voor groeibedrijven in 2018 werd die uitsluiting bijgestuurd. Bedrijfsleiders zijn niet meer uitgesloten van de vermindering (zowel die van groeibedrijven als voor starters) als zij op het ogenblik van de kapitaalinbreng nog geen bedrijfsleider waren.
Maar in 2019 wordt die uitzondering toch weer wat beperkter gemaakt. De bedrijfsleider is vanaf aanslagjaar 2020 uitgesloten van de verminderingen behalve als:
hij/zij op het ogenblik van de kapitaalinbreng geen bedrijfsleider was; en
hij/zij onbezoldigd bedrijfsleider is gedurende 48 maanden volgend op de volstorting van de aandelen.
Als deze laatste voorwaarde niet voldaan is, dan wordt de belastingvermindering a rato van het nog te lopen aantal maanden teruggenomen.
Vaste vertegenwoordigers en andere vennootschappen
De regels gelden ook voor “vaste vertegenwoordigers”. Wat is een vaste vertegenwoordiger? Als de bestuurder, zaakvoerder, … van een vennootschap, een andere vennootschap is, dan moet er in die laatste een natuurlijke persoon worden aangeduid die effectief en fysisch de opdracht zal uitvoeren. Die “vaste vertegenwoordiger” draagt dezelfde aansprakelijkheden alsof hij/zij zelf effectief bestuurder zou zijn. De vaste vertegenwoordiger kan de belastingvermindering niet genieten tenzij onder de 2 bovenvermelde voorwaarden.
De verstrenging van de voorwaarden is van toepassing vanaf aanslagjaar 2020, inkomsten 2019.