Ondernemingen die vallen onder de btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen moesten tot nog toe, hun omzetcijfer meedelen op de jaarlijkse lijst van belastingplichtige afnemers. Als u geen belastingplichtige afnemers hebt, moet u die jaarlijkse lijst niet indienen. Maar wat dan met het omzetcijfer?
Kmo-regeling
Kleine ondernemingen kunnen vrijgesteld worden van een reeks btw-verplichtingen. Onder het vrijstellingsregime moet u bijvoorbeeld geen periodieke btw-aangiften indienen, geen btw aanrekenen aan uw klanten of doorstorten aan de Schatkist.
Uiteraard is de btw die u zelf betaalde op uw aankopen en investeringen ook niet aftrekbaar.
Een aantal zaken blijven wel verplicht. U bent een btw-belastingplichtige dus moet u een btw- identificatienummer hebben. Verder blijven ook de verplichtingen inzake facturering en boekhouding gewoon van toepassing.
Deze regeling staat open voor kleine ondernemingen (natuurlijke personen, vennootschappen, enz.) met een jaarlijks omzetcijfer van minder dan 25.000 euro. Maar sommige ondernemingen zijn uitgesloten van de regeling (zoals de horeca en bouwondernemingen).
Hoe berekent u die 25.000 euro?
Het omzetcijfer is gelijk aan het bedrag, exclusief btw, van alle handelingen die in principe aan btw onderworpen zijn. Maar er moeten ook een aantal vrijgestelde handelingen aan toegevoegd worden zoals handelingen die vrijgesteld zijn wegens uitvoer, de intracommunautaire leveringen, de handelingen met betrekking tot onroerende goederen tenzij ze bijkomstig zijn, financiële handelingen tenzij ze bijkomstig zijn, enz.
Er wordt geen rekening gehouden met de overdracht van bedrijfsmiddelen of handelingen die plaatsvinden in het buitenland.
Om te kunnen genieten van de bijzondere regeling voor kleine ondernemingen moet U dit omzetcijfer aangeven. U moet het met name aangeven op de lijst van de btw-belastingplichtige afnemers waaraan u in de loop van het voorgaande jaar goederen heeft geleverd of diensten heeft verstrekt.
Elke btw-belastingplichtige moet vóór 31 maart een dergelijk lijst opmaken en doorsturen (via INTERVAT) aan de belastingadministratie en deze vrijgestelde kmo’s zijn daar niet van vrijgesteld.
Geen aangifteplicht, wel aangifteplicht?
Elke btw-belastingplichtige moet dus die lijst indienen behalve … als u geen belastingplichtige afnemers heeft. Een “nihil”-lijst moet niet ingediend worden.
Maar als u als kleine onderneming zo’n nihil-lijst hebt, dan moet u eigenlijk een omzetcijfer aangeven, op een aangifte die u niet moet indienen?
Een recent koninklijk besluit brengt duidelijkheid: belastingplichtigen die de vrijstellingsregeling voor kmo’s genieten, en die ook geen lijst met belastingplichtige afnemers moeten indienen zijn vanaf nu meteen ook vrijgesteld om het bedrag van de omzet aan de administratie mee te delen. Eenvoudiger kan niet.