Was het afgelopen jaar een boerenjaar voor u en vindt u dat uw personeel een extraatje verdient? Gewoon extra loon betalen is amper een optie want vadertje Staat gaat lopen met het grootste deel van de premie. Via de toekenning van zogenaamde “niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen” vermijdt u dat het leeuwendeel van de premie naar de overheid gaat.
Een belastingvrije bonus, of toch bijna …
De “niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen” kan u omschrijven als voordelen die gekoppeld zijn aan het resultaat van de onderneming. De wet laat ook toe om het resultaat van een groep van ondernemingen als referentie te nemen of omgekeerd, de voordelen toe te kennen op basis van het resultaat van slechts een groep van werknemers.
Als alle wettelijke voorwaarden zijn nageleefd, dan wordt zo’n bonus tot op zekere hoogte niet als loon beschouwd.
Voor RSZ-doeleinden mag de bonus in 2019 niet meer bedragen dan 3.383 euro bruto. Maar de werkgever is wel een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage van 33% verschuldigd. En de werknemer moet een solidariteitsbijdrage van 13,07% betalen. Voor fiscale doeleinden bedraagt het maximumbedrag in 2019, 2.941 euro netto.
Deze bedragen gelden per kalenderjaar en per werknemer.
U moet de invoering van zo’n bonusplan wel “plannen”. Er moeten “duidelijk aflijnbare, transparante, definieerbare/meetbare en verifieerbare doelstellingen” vooropgesteld worden. En die doelstellingen moeten ofwel in een cao gegoten worden (als uw onderneming een vakbondsafvaardiging heeft) ofwel vastgelegd worden in een zogenaamde toetredingsakte die u dan laat aftekenen door een vakbondssecretaris van een representatieve werkgeversorganisatie
Wat zijn de belangrijkste nieuwigheden voor 2019?
Vanaf 1 januari 2019 moet u bij de invoering van een bonusplan (ongeacht of het gaat om een cao of om een toetredingsakte) een nieuw modelformulier gebruiken. Die modelformulieren zijn beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (www.werk.belgie.be).
Een andere nieuwigheid is dat als de cao/toetredingsakte voorziet dat de doelstellingen of niveaus nog mogen wijzigen in de loop van haar duurtijd, zo’n wijziging enkel nog maar voor de toekomst kan gelden, en dus niet meer voor het verleden of voor de referteperiode die aan de gang is.
De derde en misschien meest bijzondere nieuwigheid is de mogelijkheid om de toetredingsakte online in te dienen bij de Griffie van de algemene directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg via de website www.bonusplannen.be. Dit kan sinds 25 maart 2019. De mogelijkheid om een cao elektronisch in te dienen, komt later.
Met deze resultaatsgebonden bonussen kan u de betrokkenheid van uw personeel in de onderneming verhogen. Het (para-)fiscaal statuut laat u toe om dit ook op een efficiënte manier te doen. En met de recentste wijzigingen is ook de administratieve drempel een beetje lager geworden.